Lär dig mer om bergens djur, natur, geologi, kultur och den kungliga jakten.

Älgen står i centrum och du får möjlighet att lära känna skogens konung riktigt nära. Museet är uppskattas av både unga och gamla.

Här finns tips om aktiviteter och utflyktsmål som kommer att inspirera dig att utforska ekoparken - fråga gärna museets personal för att hitta ditt smultronställe.


ÄLGEN

Älgen är Sveriges största djur. Den är lätt att känna igen tack vare sin storlek och sitt särpräglade utseende. De stora öronen, den rejäla mulen och hakskägget tillsammans med den karakteristiska puckeln vid manken gör den svår att förväxla med andra djur.

Hur bra luktsinne har älgen? Vad äter den? Hur ser en arg älg ut? Testa, känn, lukta. Museets interaktiva del får dig att på ett lekfullt sätt lära känna älgens alla sinnen.


 

DJUR & NATUR

Lär mer om de djur och växter som lever på bergen. Här finns kronvilt, rådjur, räv och skogsmård. Se vargen i varggropen, bävrarna vid sin hydda, havsörnen med sina mäktiga vingar och fiskgjusen med sin nyss fångade abborre. 

Förutom alla djur som finns att titta på, kan du även lära dig mer om bergens olika växter och naturreservat.


KUNGAJAKTEN

Jakten på Halleberg och Hunneberg har varit i kunglig ägo sedan år 1351 då bergen utsågs till kunglig djurgård. Den traditionella kungajakten infördes år 1885 av Oscar II. Än i våra dagar är bergen värdplats för den kungliga älgjakten. Dessa jakter skildras med unikt bildmaterial från de tidiga jakterna till dagens moderna kungajakt med Carl XVI Gustaf.

 

KULTURHISTORIA

Människan har sedan jägarstenåldern och fram till idag bott i nära anslutning till Halle- och Hunneberg. Redan för 7000 år sedan fanns bofast befolkning vid dessa unika berg, då det fanns stora möjlighet till jaktlycka av både vilt på bergen och fiske i Vänern. Museet visar detta i bild och text.

Sagor och myter
Spännande sagor och myter berättar på ett lekfullt sätt om gudar, kungar, älgar och om hur bergen en gång i tiden uppstod. Upptäck guldskatten som gömt sig vid bergets fot i flera tusen år och följ historien om hur guldet återfanns.

 

GEOLOGI

Följ med fossilen Grapto som tar er med igenom bergens fantastiska geologiska historia. Grapto föddes för 477 miljoner år sedan och har en hel del kunskap som han vill förmedla.

Känn hur orsten luktar och starta ditt eget vulkanutbrott.

Och varför sitter det en gyllene spik i berget?


EKOPARKEN

I museet finns även en ekoparksutställning, där markägaren Sveaskog berättar om djuren, naturen och skogsbruket på bergen. Här finns även tips på fina utflyktsmål och ekoparkens smultronställen.