Utställningar


ÄLGEN

Älgen är den svenska skogens största djur. Den är lätt att känna igen tack vare sin storlek och sitt särpräglade utseende. De stora öronen, den rejäla mulen och hakskägget tillsammans med den karakteristiska puckeln vid manken gör den svår att förväxla med andra djur. I museets interaktiva utställning kan du på ett lekfullt sätt lära känna älgens alla sinnen. Vid interaktiva stationer ledsagas du av pedagogiskt utformad information genom text och bild. Detta tillsammans med dina egna aktiva övningar lär du dig om Skogens Konung.

DJUR & NATUR

Förutom älgen så kan du i museets utställning finna information om de djur och växter som lever på bergen. Här kan du bland annat möta kronhjort, rådjur, bäver, räv och skogsmård. Se vargen i varggropen och bävrarna vid sin hydda. Du träffar på havsörnen med sina mäktiga vingar och fiskgjusen med sin nyss fångade abborre! I museet finner du ett 50-tal uppstoppade djur med faktainformation där du kan få veta mer om bergens fantastiska djurliv. Förutom alla djur som du kan träffa på så finner du även information om bergens naturreservat och växtlighet.

KUNGAJAKTEN

Jakten på Halleberg och Hunneberg har varit i kunglig ägo sedan år 1351 då bergen utsågs till Konungspark. Den årliga traditionella kungajakten infördes dock först år 1885 av Oscar II. Än i våra dagar är bergen värdplats för den kungliga älgjakten. I utställningen skildras dessa jakter med unikt bildmaterial ända från de tidiga jakterna till dagens moderna kungajakt med Carl XVI Gustaf. I utställningen får du möjlighet att träffa Gustav V som sitter på sitt favoritpass och du kan prova på att delta i den kungliga jakten vid museets skyttesimulator.

 

KULTURHISTORIA

Människan har sedan jägarestenåldern och fram till idag bott i nära anslutning till Halle- och Hunneberg. Redan för 7000 år sedan fanns bofast befolkning vid dessa unika berg. I museet visas detta i bild och text. Det har av många anledningar varit gynnsamt att bo vid dessa berg. Man hade här tillgång till bergens fauna av storvilt och småvilt, samt fina fiskevatten i Vänerns angränsande vikar.

 

EKOPARKEN

I museet finns en utställning om Ekopark Halle-Hunneberg. Här berättar markägaren Sveaskog om ekoparkens djur, natur, och kultur. Här finns även tips på aktiviteter och spännande utflyktsmål – ekoparkens smultronställen. Har du frågor så finns museets personal till hands. Observera att det är fri entré till ekoparksutställningen.