Utställningar

I museets utställning står älgen i centrum och du som besökare får möjlighet att komma riktigt nära skogens konung. Med interaktiva delar guidas du av pedagogiskt utformad information samt genom text och bild

ÄLGEN

Älgen är den svenska skogens största djur. Den är lätt att känna igen tack vare sin storlek och sitt särpräglade utseende. De stora öronen, den rejäla mulen och hakskägget tillsammans med den karakteristiska puckeln vid manken gör den svår att förväxla med andra djur. I museets interaktiva utställning kan du på ett lekfullt sätt lära känna älgens alla sinnen. 

 

DJUR & NATUR

I museets utställning finns information om de djur och växter som lever på bergen. Här kan du bland annat se kronvilt, rådjur, räv och skogsmård. Se vargen i varggropen, bävrarna vid sin hydda, havsörnen med sina mäktiga vingar och fiskgjusen med sin nyss fångade abborre.  Förutom alla djur som du kan se på finns även information om bergens naturreservat och växtlighet.

KUNGAJAKTEN

Jakten på Halleberg och Hunneberg har varit i kunglig ägo sedan år 1351 då bergen utsågs till kunglig djurgård. Den traditionella kungajakten infördes år 1885 av Oscar II. Än i våra dagar är bergen värdplats för den kungliga älgjakten. I utställningen skildras dessa jakter med unikt bildmaterial från de tidiga jakterna till dagens moderna kungajakt med Carl XVI Gustaf. 

Skyttesimulator
I utställningen får du möjlighet att träffa Gustav V som sitter på sitt favoritpass och du kan prova på att delta i den kungliga jakten vid museets skyttesimulator.

 

KULTURHISTORIA

Människan har sedan jägarstenåldern och fram till idag bott i nära anslutning till Halle- och Hunneberg. Redan för 7000 år sedan fanns bofast befolkning vid dessa unika berg. I museet visas detta i bild och text.
Sagor och myter
Spännande sagor och myter berättar på ett lekfullt sätt om gudar, kungar, älgar och om hur bergen en gång i tiden uppstod. Upptäck guldskatten som gömt sig vid bergets fot i flera tusen år och följ historien om hur guldet återfanns

 

GEOLOGI

Följ med fossilen Grapto som tar er med igenom bergens fantastiska geologiska historia. Känn hur orsten luktar och starta ditt eget vulkanutbrott

EKOPARKEN

I museet finns en utställning om Ekopark Halle-Hunneberg. Här berättar markägaren Sveaskog om ekoparkens djur, natur, och kultur. Här finns även tips på aktiviteter och spännande utflyktsmål – ekoparkens smultronställen. Har du frågor så finns museets personal till hands.